söndag 9 oktober 2011

Äpple & kanelbullar

Kanelbullens dag var inte för så länge sen och nu när det är höst
så vad passar inte perfekt då?!
Jo dessa goda äpple och kanelbullar =)
Perfekta att ha i frysen och ta fram riktigt höstiga dagar och njuta med
lite varmchoklad!


Äpple & Kanelbullar
30-35 st

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk fingervarm (37 grader)
14-15 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 tsk salt
1 tsk stött kardemumma

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk kanel
2 äpplen
2 msk maizena, majsstärkelse

Pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

1. Smula jästen i en köksassistent eller en bunke. Häll över den fingerljumma mjölken
och rör om så att jästen löser sig.

2. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 13 dl. allt smör i bitar, socker, salt och kardemumma.
Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt eventuellt mer mjöl.

3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i 30 minuter.

4. Gör under tiden fyllningen. Rör samman smör med socker och kanel.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.

6. Bred ut fyllningen. Kärna ur och riv äpplena grovt på rivjärn.
Blanda dom med majsstärkelsen och fördela över degen.
Majsstärkelsen suger upp saften från äpplet så att bullarna inte blir så kladdiga.

7. Rulla ihop varje rektangel till en rulle och skär i 2-3 centimeters bitar.
Lägg på bakplåtspapper på plåtar och låt jäsa under bakduk i 30 min. 
Sätt ugnen på 250 grader.

8. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.

9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.


   




Inga kommentarer: